Klavirski trio Amael

Volodja Balžalorsky, violina

Damir Hamidullin, violončelo

Zoltan Peter, klavir

 Igranje Amael tria predstavlja najvišjo stopnjo medsebojne glasbene komunikacije. Ti trije izvrstni glasbeniki, mojstri svojega inštrumenta, spajajo svoje umetniško podajanje v vrhunsko glasbeno doživetje.
Vjesnik – Zagreb

Klavirski trio AMAEL deluje od oktobra 2000. Po sedemnajstih letih skupnega muziciranja po vsej Evropi in ZDA, se trio Amael uvršča med najuglednejše komorne ansamble. Svojo mednarodno reputacijo je trio Amael potrdil z izjemno uspešnimi nastopi v okviru nekaj zelo pomembnih mednarodnih festivalov, kot so Forfest Kromeriž (Kromeriž, Češka), Festival Spectrum München, Mask Fest v San Marinu, festival Grieg in Bergen v Bergenu, festival Nuovi Spazi Musicali v Rimu, Kolarčev podij komorne glasbe v Beogradu, koncert v dvorani Carnegie v New Yorku, koncert v kulturnem centru The Forge v Londonu, Festival Musicale delle Nazioni v Rimu, Tallinn Festival, IŠ Arti festival Kaunas, Foyer European v Luxemburgu, Festival teatra Sancio v Urbinu, Festival Bystrice pod Hostinem, MAG festival Split, Festival komorne glasbe Hyeres in drugi.

Na vseh omenjenih koncertih je trio Amael predstavil tudi slovensko sodobno glasbeno ustvarjalnost, ki je doživela lepo mednarodno uveljavitev, kar omenjajo tudi kritiki v New Yorku, Londonu in Beogradu.

Violinist Volodja Balžalorsky je za svoje umetniško delovanje prejel več mednarodnih nagrad kot so Independent Music Award, Independent Vox Pop Music Award, Hollywood Music in Media Award 2009, Inland Empire Music Award, Ontario Independent Music Award-Best International Artist 2007. Je tudi dobitnik Bettetove nagrade za leto 2006, ter dobitnik Specialne nagrade organizaciskega glasbenega komiteja mednarodnega tekmovanja na Kanarskih otokih v Tenerifah – The Canary Islands International Song Contest7th Edition – 2007, v kategoriji Interpretacija- instrumentalno: nagrada za najbolšo interpretacijo z izvedbo sonate Cesarja Francka v A Duru v Duu s pianistom Hinkom Haasom. Volodja Balžalorsky je tudi nominiran za The Los Angeles Music Award 2007-Classical.

Volodja Balžalorsky doma in v tujini nastopa kot solist in komorni glasbenik.

 

S številnimi koncerti in snemanji za različne radijske in TV postaje v Evropi in ZDA, si je Volodja Balžalorsky ustvaril sloves violinista izbrušene tehnike, bogatega tona in prefinjene muzikalnosti.

Redno nastopa na mednarodnih festivalih v Bruslju, Kremsu, Bologni, Trapaniju, Ljubljani, Benetkah, Aberystwythu, Kromerižu itd.

V sezoni 2005-2006 je tudi dvakrat nastopil v Carnegie Hall v New Yorku in sicer v okviru mednarodnega koncetnega cikla A Universal Affair.

 

Posnel je številne CD plošče-med drugim tudi LIVE kolekcijo (prve štiri plošče iz kolekcije so izšle pri znani založbi Eroica Classical Recordingsin), več oddaj za TV Slovenija.

Od 1999 do 2001 je bil koncertni mojster Freiburger Barocksolisten.

Kot komorni glasbenik deluje v različnih, tudi mednarodnih komornih zasedbah.

Svoje delo umetnika poustvarjalca uspešno dopolnjuje s pedagoškim delom.

Že več let vodi različne mednarodne mojstrske seminarje za violino   – Grožnjan, Pučišča  (Hrvaška), Amalfi in Rim (Italija), Aberystwyth (Velika Britanija), Interlochen in DePauw University (ZDA).

Od leta 1996 poučuje  na Akademiji za glasbo v Ljubljani, kjer je od 1.decembra 2003 redno zaposlen, od junija 2009 kot redni profesor. Od leta 1983 v manjšem obsegu nepretrgoma poučuje tudi na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani.

Njegovi učenci so osvojili več državnih in mednarodnih nagrad.

Volodja Balžalorsky je po končanem študiju na Srednji glasbeni šoli v Ljubljani pri znanem pedagogu Cirilu Veroneku, študiral v Kölnu, Moskvi in na Dunaju pri slovitih profesorjih kot so Igor Ozim (diploma v Kölnu leta1980), Josef Suk, Galina Barinova in Grigorij Žislin.

Violončelist  Damir Hamidullin,  solo-čelist  SNG  Opere  in  Baleta  v  Ljubljani je izvrsten predstavnik ruske šole. Študiral je pri  Ittaki  Halitov  v Kazanskem konservatoriju(Rusija), kateregaje končal z odliko leta 1981.Bil je udeleženec števillnih  tečajev pri  svetovno  znanih  violončelistih, kot so: Mstislav Rostropović,  Daniil  Šafran,  Aleksander  Vlasov, Galina Kozolupova in drugih.

Že med  študijem  leta  1981 je  prejel  drugo nagrado na  vseruskem  tekmovaniju  čelistov, pa  tudi  posebno nagrado za najboljšo izvedbo  sonate Šostakoviča. Podiplomski  študij (magisterij) je  nadaljeval  v  Moskvi ( na akademiji  za  glasbo ‘Gnesin’), kjer je bil istočasno  asistent  vrhunskega  čelista  Fedora  Luzanova.

Pedagoško delo je nadaljeval na akademiji za glasbo v Kazanu, istočasno pa je bil solo-čelist Kazanske filharmonije. S tem orkestrom je večkrat je nastopal kot solist, kot tudi z drugimi simfoničnimi in komornimi orkestri  Rusije in Slovenije. Kot solist je izvajal vse znane koncerte za violončelo in orkester (Dvoržak,  Saint- Saens,  Schumann, Čajkovski, Haydn…)

Damir Hamidullin je član klavirskega tria Amael, s katerim nastopa po vsej Evropi in Ameriki. Leta 2006 in 2010 so nastopili v znameniti dvorani  ‘Carnegie’ v New Yorku, kjer so bili sprejti z ovacijami.

Damir Hamidullin je stalni gost različnih festivalov. Aktivno sodeluje s  sodobnimi  skladatelji  Rusije, Slovenije, Ukrajine, Italije in ZDA. Poleg  številnih  oddaj  za  radio in  televizijo, je  posnel tudi LP in CD plošče. Kot izkušen in uspešen pedagog redno vodi tečaje za violončelo v Rusiji, na Hrvaškem in v Sloveniji.

Pianist in profesor Zoltan PETER se je rodil v Vojvodini,  srednjo glasbeno šolo je končal v Subotici, visokošolski študij pa je nadaljeval v razredu Arba Valdme na Akademiji umetnosti v Novem Sadu. Študij klavirja je zaključil na Akademiji za glasbo v Ljubljani.

Kot solist, komorni glasbenik in klavirski spremljevalec mnogih vrhunskih glasbenikov mlajše in starejše generacije je nastopal v Sloveniji, v tujini in v vseh glasbenih središčih nekdanje Jugoslavije. Gostoval je v Italiji, na Madžarskem, na Hrvaškem, v Srbiji in Črni Gori, v Makedoniji,  v bivši Sovjetski zvezi, v Nemčiji, v Švici in  tudi   na mnogih festivalih sodobne glasbe tako v Sloveniji kot na tujem.

Poustvarjal je pod taktirko dirigentov kot so: Igor Gjadrov, Simon Robinson, Berislav Skenderović, Hermann Ostendarp, Guido Mancuzzi, Paul Hoskins, George Pehlivanian, En Shao in drugi. Posnel je številne skladbe za RTV  Slovenija, RTV Beograd, RTV Novi Sad in HRT ter enajst zgoščenk s solistično in komorno glasbo za Založbo kaset in plošč RTV Slovenija in druge založbe.

Kot vrhunski komorni glasbenik in klavirski spremljevalec z obširnim repertoarjem  pogosto sodeluje na mednarodnih mojstrskih tečajih in tekmovanjih. Zoltan PETER je tudi avtor knjige Korepetiranje – kazen ali ustvarjalnost?, ki je leta 2015 izšla pri založbi Didakta.

Poleg koncertne in pedagoške dejavnosti vodi tudi redne seminarje in mojstrske tečaje za mlade pianiste, učitelje klavirja in klavirske spremljevalce v Sloveniji in na tujem. Klavir-glavni predmet poučuje na nižji, srednji in univerzitetni stopnji.

Glavna spletna stran: www.amaeltrio.com