Festival Spectrum 2020

FESTIVAL SPRCTRUM 2020

TRIO SMETANA (Češka)

  • Kdaj: sreda, 1.7.2020 od 20.30 do 22.30
  • Kje: Mestni muzej Ljubljana
  • Kdaj: sreda, 1.7.2020 od 20.30 do 22.30
  • Razprodano!

Jitka Čechová, klavir
Jan Talich, violina
Jan Páleníček, violončelo


Spored:
Ludwig van Beethoven (1770–1828), Klavirski trio v c-molu, št. 3, op. 1
Bohuslav Martinů (1890–1959), Klavirski trio v d-molu, št. 2, H 327
Anton Arensky (186–1906), Klavirski trio v d-molu, št. 1, op. 32


Legendarni Trio Smetana, ki so ga leta 1934 ustanovili pianist Josef Páleníček, violinist Aleksander Ploček in čelist František Smetana, se ponaša s častitljivo tradicijo in velja za vodilni češki komorni ansambel. Tudi zdajšnje člane zasedbe vodijo visoka umetniška merila njihovih predhodnikov, obenem pa jih navdihuje mojstrstvo drugih osrednjih osebnosti komorne poustvarjalnosti.

Med nedavnimi ansamblovimi gostovanji izstopata turneji po Severni Ameriki, kamor se je Trio Smetana vrnil spomladi leta 2019, po triumfalnih nastopih v sezoni 2017/2018. Ansambel je imel tudi več evropskih turnej, s koncerti po Nemčiji, Švici, Italiji, Veliki Britaniji (med drugim z nastopom v londonski Wigmorjevi dvorani) ter po vsej Češki. V Severno Ameriko se trio vrača v sezoni 2020/2021.

Trio Smetana sodeluje z vodilnimi orkestri in dirigenti, njegovi člani pa so dejavni tudi solistično in koncertirajo ob orkestrih, kot so Bamberški simfoniki, Orkester italijanske Švice, Nacionalni orkester Loarske regije, Praški simfonični orkester, Praški filharmonični orkester, Komorni filharmonični orkester iz Pardubic in Moravski filharmonični orkester iz Olomouca.
Med snemalnimi projekti ansambla po letu 2000 je treba omeniti skoraj ducat plošč, ki so ekskluzivno izšle pri založbi Supraphon. Med njimi najdemo posnetke vseh triev Šostakoviča in Ravela ter Dvořákovim skladbam posvečeno zgoščenko, ki je prejela nagrado revije BBC Music in odličje Diapason d’or. Z omenjenima odličjema je bil ovenčan tudi posnetek  klavirskih triev Bohuslava Martinůja (Supraphon, 2015), kritik spletne revije The Arts Desk pa je o njem zapisal: »To je najsijajnejša zgoščenka s komorno glasbo, kar sem jih slišal v zelo dolgi dobi.«

Jitka Čechová je končala študij klavirja na konservatoriju in Akademiji za uprizoritvene umetnosti pri Janu Novotnýu in Petru Toperczerju. Podiplomski študij je končala pri Eugenu Indjicu v Parizu in Vitaliju Berzonu v Freiburgu, izpopolnjevala pa se je na mojstrskih tečajih pri Rudolfu Kehrerju v Weimarju ter pri Eugenu Indjicu in Lazarju Bermanu v Piešťany. Nagrajenka številnih mednarodnih tekmovanj je kot solistka nastopila že v mnogih evropskih državah, Južni Afriki, Južni Ameriki in na Japonskem. Redno se pojavlja na prestižnih mednarodnih odrih in festivalih doma in v tujini (Edinburgh, Graz, Pariz, Frankfurt, Baden-Baden, Festival Bodensee, Praška pomlad, Ticino Musica itd.). Leta 2014 je za najprestižnejšo češko založbo Supraphon posnela celotno zbirko klavirskih del Bedřicha Smetane (8 zgoščenk). Spomladi 2016 je izšla zgoščenka treh klavirskih koncertov in Concertina Josefa Páleníčka, ki jih je izvedla s Simfoničnim orkestrom Češkega radia pod taktirko R. Zollmana in S. Vavrineka. Trenutno s Češkim radiem snema še en obsežen projekt – celoten sonatni opus Domenica Scarlattija.

Violinist Jan Talich je odmevna osebnost, ne le na češki kulturni sceni, temveč tudi mednarodno. V svoji bogati karieri je kot solist, komorni glasbenik, dirigent in pedagog na najvišji ravni povezal svoje raznovrstno znanje in izkušnje. Med študijem na praški akademiji je osvojil priznanja tako na državnih kot mednarodnih tekmovanjih in tako začel samostojno kariero. Nastopal je s korepetitorji kot so Itamar Golan, Gottlieb Wallish, Jean-Yves Thibaudet in Jean Bernard Pommier. Pet let je bil član Tria Kubelík, s katerim je posnel celotno češko literaturo za klavirski trio, nato pa zasedel mesto prvega violinista v svetovno znani zasedbi Kvartet Talich, ki jo je leta 1964 ustanovil njegov oče. S kvartetom redno nastopajo v najznamenitejših koncertnih dvoranah po svetu, posneli pa so že več deset zgoščenk. Jan Talich igra na izjemni violini, ki sta ju izdelala J. Gagliano leta 1780 in G. P. Maggini leta 1600.

Jan Páleníček je študiral na konservatoriju in Akademiji za uprizoritvene umetnosti v Pragi pri Saši Večtomovu in Milošu Sádlu. Njegov zgodnji glasbeni razvoj je pomembno zaznamoval stik s Paulom Tortelierem, svetovno znanim francoskim violončelistom. Komorno glasbo je študiral pri svojem očetu Josefu Páleníčeku in v razredu Josefa Vlacha (prva violina v legendarnem Kvartetu Vlach). Udeležil se je številnih mednarodnih tekmovanj in osvojil kar nekaj nagrad. Kot solist redno igra z vodilnimi češkimi in mednarodnimi orkestri, vključno s Praškim simfoničnim orkestrom, Simfoničnim orkestrom praškega radia, Filharmoničnim orkestrom Janáček Ostrava, Orkestrom Lugano festivala (Švica), Komornim orkestrom Suk, Simfoničnim orkestrom Hradec Králové, Komorno filharmonijo Pardubice, Filharmonijo Monte Carlo, Državno filharmonijo Brno, Filharmoničnim orkestrom Bohuslav Martinů, Simfoničnim orkestrom Bamberg (Nemčija), Praško filharmonijo, Moravsko filharmonijo Olomouc in Filharmonijo KwaZulu-Natal Durban (Južna Afrika). Njegova koncertna gostovanja so ga popeljala ne le v številne evropske države, ampak tudi v Ameriko, Afriko in na Japonsko. Snemal je za češke in mednarodne založbe, radio in televizijo. Njegovi posnetki sonat Brahmsa, Martinůja in Rachmaninova ter koncerti Dvořáka, Čajkovskega in Haydna so bili izjemno dobro sprejeti. Vrsto let je poučeval na Praškem konservatoriju in Akademiji za uprizoritvene umetnosti v Pragi. Jan Páleníček igra edinstven instrument, ki ga je leta 1829 izdelal F. Delanoy.

 

Klavirski trio Amael

Kdaj: Ponedeljek 14.9. ob 20.00
Kazinska dvorana, Ljubljana

Razprodano!

Zoltan Peter, klavir – Volodja Balžalorsky, violina – Damir Hamidullin, čelo

Spored:

Wolfgang Amadeus Mozart – Trio No. 6 v C duru, K. 548 Franz Shubert – Trio Notturno Es-dur D 897
Ludwig van Beethoven – Trio št. 7 in B Duru, Op. 97 “Archduke- Nadvojvoda”

Klavirski trio AMAEL deluje od septembra 2000. Po osemnajstih letih skupnega muziciranja po vsej Evropi in ZDA, se trio Amael uvršča med najuglednejše komorne ansamble. Svojo mednarodno reputacijo je trio Amael potrdil z izjemno uspešnimi nastopi v okviru nekaj zelo pomembnih mednarodnih festivalov, kot so Forfest Kromeriž (Kromeriž, Češka), Festival Spectrum München, Mask Fest v San Marinu, festival Grieg in Bergen v Bergenu, festival Nuovi Spazi Musicali v Rimu, Kolarčev podij komorne glasbe v Beogradu, koncert v dvorani Carnegie v New Yorku, koncert v kulturnem centru The Forge v Londonu, Festival Musicale delle Nazioni v Rimu, Tallinn Festival, IŠ Arti festival Kaunas, Foyer European v Luxemburgu, Festival teatra Sancio v Urbinu, Festival Bystrice pod Hostinem, MAG festival Split, Festival komorne glasbe Hyeres, Festival EU 2018 v Sofiji in drugi.

Na vseh omenjenih koncertih je trio Amael predstavil tudi slovensko sodobno glasbeno ustvarjalnost, ki je doživela lepo mednarodno uveljavitev, kar omenjajo tudi kritiki v New Yorku, Londonu in Beogradu.

Trio Tchijik-Courreges-Carrer

KLAVIRSKI TRIO TCHIJIK, COURREGES, CARRERE (Rusija, Francija, Ukrajina)
Vadim Tchijik, violina
Eric Courrèges, violončelo
Anna Carrere, klavir

Spored:

Sergey Rachmaninoff (1873 – 1943): Trio élégiaque Št. 1 v g-molu
Mikhail Glinka (1804 – 1857): Trio pathétique
P.I. Tchaikovsky (1840 – 1893): Klavirski Trio, Op.50

Vadim Tchijik je nagrajeni zmagovalec številnih prestižnih mednarodnih violinskih tekmovanj kot so Premio  Paganini v Genovi, mednarodno tekmovanje Čajkovski v Moskvi, tekmovanje Rodolfo Lipizer v Gorici. Je zmagovalec mednarodnega tekmovanja v Portogruaru (Italija) ter prejemnik številnih drugih nagrad in priznanj. Zaključil je znano glasbeno šolo P.I. Čajkovski za nadarjene otroke v Moskvi, nadaljeval podiplomski študij na višjem glasbenem konservatoriju v Kölnu, pridobil umetniško diplomo na Southern Methodist University Meadows School of Arts v Dallasu ter na glasbeni akademiji Chigiana v Sieni. Nastopal je s svetovno priznanimi orkestri kot so Simfonični orkester iz Moskve, Mehiški simfonični orkester, Orchestra del Teatro di Genova in drugi. Tchijik koncertira po največjih svetovnih dvoranah in prestižnih glasbenih festivalih, med njimi Festival Radio France et Montpellier, Pablo Casals, Nancyphonies, Guebwiller, Royan, Japan Music Festival, Okayama Music Festival, Young Artists Festival Los Angeles … Trenutno je profesor violine na konservatoriju v Toulouseu, prav tako izvaja mojstrske tečaje po Evropi, v Južni Ameriki in Aziji. Je ustanovitelj in dirigent godalnega ansambla “Les Virtuoses” ter vodja tekmovanja za godala “Les Virtuoses du Cœur”.

 

Violončelist Eric Courrèges je solist orkestra Philharmonique de Montpellier, Evropskega simfoničnega orkestra in koncertnega orkestra Lamoureux. Je član zasedb l’Opéra de Paris, l’Orchestre National de France in l’Orchestre d’Île de France. Nastopal je pod taktirko velikih dirigentov kot sta na primer Lorin Maazel in Seiji Ozawa, kot solist in kot komorni glasbenik pa je koncertiral v Franciji, Koreji, na Japonskem, v Izraelu, Turčiji, Italiji, Španiji, Tuniziji, na Norveškem, Tahitiju, Mehiki in drugod. Courrèges je vsestranski glasbenik, ki se pridružuje zasedbam različnih glasbenih zvrsti, od jazza z Michelom Legrandom, rocka z Johnnyem Hallydayem, do romske glasbe, tanga in različnih glasb sveta. Nastopal je s priznanimi pianisti kot so Erik Berchot, Dimitris Saroglou, violinisti kot so Philip Bride, Stéphane Rullière, ansambli 2E2M, Calliopée in kvartetom Hermarque.

Anna Carrere se je pri petnajstihletih vpisala na glasbeno akademijo v Ukrajinskem Donetsku, kjer je klavir študirala pri znanem profesorju Viktorju Makarovu v Harkovu. Leta 1998 je pričela s študijem na višjem državnem konservatoriju glasbe v Kijevu in šolanje zaključila pri profesorju Valeryju Kozlovu. Najprej je nastopala v Ukrajini in po Evropi, kjer je sodelovala na mojstrskih tečajih dveh priznanih pianistov Vladimirja Kraineva in Oxane Yablonskaye, izpopolnjevala pa se je tudi na mojstrskem tečaju Thérèse Dussaut na državni akademiji za glasbo v Toulouseu (Francija). Anna je nagrajenka več mednarodnih tekmovanj, med drugimi je leta 2004 prejela drugo nagrado mednarodnega klavirskega tekmovanja “Arts of the 20th century” v Kijevu. Od leta 2004 živi v Franciji in nastopa kot članica komornega orkestra ter kot solistka z različnimi orkestri, sodelovala pa je tudi na različnih glasbenih festivalih v Franciji, Španiji, Izraelu, na Češkem, Ukrajini in drugod.

Trio FortVio, Litva: Festival S

Ingrida Rupaite, violina

Indre Baikštyte, klavir

Povilas Jacunskas, violončelo

Spored:

Zita Bružaitė (1966)

Sonet

Bronius Kutavičius (1932)

Osem miniatur (Stasys’ Eight Miniatures)

The Yellow Beads

Sorrow

Scream

Clown

The Triangle

The Bird Behind the Pane

The Cardboard Man

The Eternal Peace

Lucijan Marija Škerjanc

Maestoso Lugubre

Jurgis Juozapaitis (1942)

Two moods

(posvečeno triu FortVio)

Anatolijus Šenderovas (1945)

“In memoriam…”

Eduardas Balsys (1919-1984)

“Habanera”

“Adomas nori būti žmogumi” (Adomas želi biti človek)

Arr. za klavirski trio – A. Šenderovas

Trio FortVio spada med najuglednejše litovske komorne ansamble. Nastopa po vsej Evropi in za svoje nastope redno prejema odlične kritike.

Trio FortVio je nagrajenec večih mednarodnih tekmovanj komorne glasbe kot so: 1. nagrada na 5. mednarodnem tekmovanju komorne glasbe “Stasys Vainiunas” (v Vilni, Litva ), nagrada “Viennese Classic” na tekmovanju “Mednarodne poletne akademije Praga-Dunaj-Budimpešta”, 3. nagrada na Brahmsovem tekmovanju (Poertschach, Avstrija), 2. nagrada 3. mednarodnega tekmovanja “S. I. Taneev”, nagrada Litvanskega glasbenega združenja in nagrada Gran Prix na mednarodnem mojstrskem tekmovanju učiteljev v Waršavi.

Repertoar ansambla sestavljajo skladbe iz različnih obdobij. Tri Fort Vio se intenzivno posveča izvajanju sodobne glasbe, še posebej izvajanju sodobnih litovskih skladateljev.

Klavirski trio Amael

Volodja Balžalorsky, violina
Damir Hamidulin, violončelo
Zoltan Peter, klavir

Spored:

Peter Kopač (1949), Neizbežnost

Milko Lazar (1965), Pet kratkih skladb za klavirski trio

Franz Schubert (1897‒1828), Klavirski trio v Es-duru, D. 897 “Nokturno”

Bedřich Smetana (1824‒1884), Klavirski trio v g-molu, op. 15

Klavirski trio Amael deluje od oktobra leta 2001. Svoj mednarodni ugled je potrdil z izjemno uspešnimi nastopi na festivalih (Forfest v Kroměřižu, Festival Spectrum v Münchnu, Mask Fest v San Marinu, Griegov festival v Bergnu, festival Nuovi Spazi Musicali v Rimu, Foyer européen v Luxemburgu, Kolarčev podij komorne glasbe v Beogradu itn.) ter s koncerti v uglednih avditorijih, med drugim v dvorani Carnegie v New Yorku in v kulturnem centru The Forge v Londonu. Zasedba je na gostovanjih zmeraj izvajala tudi slovensko sodobno glasbo in tako prispevala k njeni mednarodni uveljavitvi.

Violinist Volodja Balžalorsky je po študiju na Srednji glasbeni šoli v Ljubljani pri Cirilu Veroneku študiral v Kölnu, Moskvi in na Dunaju pri slovitih profesorjih, kot so Igor Ozim (pri njem je leta 1980 tudi diplomiral), Josef Suk, Galina Barinova in Grigorij Žislin. Za svoje umetniško delovanje je prejel več mednarodnih nagrad, kot so Hollywood Music in Media Award 2009, Inland Empire Music Award in Ontario Independent Music Award Best International Artist 2007. Je tudi dobitnik Bettetove nagrade za leto 2006 in posebne nagrade organizacijskega komiteja mednarodnega tekmovanja na Tenerifu (Kanarski otoki) za najboljšo interpretacijo v instrumentalni izvajalski kategoriji (za izvedbo Franckove Sonate v A-duru s pianistom Hinkom Haasom). Nominiran je bil tudi za The Los Angeles Music Award 2007. Doma in v tujini nastopa kot solist in komorni glasbenik. S koncerti in snemanji za različne radijske in televizijske postaje v Evropi in ZDA si je ustvaril sloves violinista izbrušene tehnike, bogatega tona in prefinjene muzikalnosti. Redno nastopa na mednarodnih festivalih v Bruslju, Kremsu, Bologni, Trapaniju, Ljubljani, Benetkah, Aberystwythu, Kroměřižu itn. Posnel je številne zgoščenke, med drugim  tudi za znano založbo Eroica Classical Recordings, ter več oddaj za TV Slovenija. Od 1999. do 2001. je bil koncertni mojster Freiburških baročnih solistov. Kot komorni glasbenik deluje v različnih, tudi mednarodnih zasedbah. Umetniško poustvarjalnost dopolnjuje s pedagoškim delom. Že več let vodi mednarodne mojstrske seminarje za violino v Grožnjanu in Pučišći (Hrvaška), Amalfiju, Rimu, Interlochnu, Aberystwythu ter na Univerzi DePauw (ZDA). Od leta 1983 poučuje na Srednji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani, od 1996. pa tudi na Akademiji za glasbo v Ljubljani (od 2003. kot izredni profesor).

Violončelist Damir Hamidulin je izvrsten predstavnik ruske šole. Izobraževal se je na Kazanskem konservatoriju (prof. Ittaki Halitov) in zaključil študij z odliko leta 1981. Izpopolnjeval se ja na tečajih pri svetovno znanih čelistih, kot so Mstislav Rostropovič, Daniil Šafran, Aleksander Vlasov, Galina Kozolupova in drugi. Že med študijem je dobil vrsto nagrad, med drugim prvo nagrado na mednarodnem tekmovanju Volga-Ural (1980) in drugo nagrado na Vseruskem tekmovanju čelistov (1981), kjer je bil nagrajen tudi za najboljšo izvedbo Šotakovičeve Sonate. Leta 1984 je nadaljeval podiplomski študij v Moskvi na znamenitem Gnesinovem inštitutu, kjer je bil tudi asistent velikega čelista Fjodorja Luzanova. Večkrat je nastopal kot solist s Kazansko filharmonijo in z drugimi simfoničnimi in komornimi orkestri v Rusiji in Sloveniji. Izvajal je vse najbolj znane koncerte za violončelo in orkester (Dvořák, Saint-Saëns, Schumann, Čajkovski, Haydn itn.). Gostoval je na številnih uglednih festivalih in sodeloval s sodobnimi ruskimi, ukrajinskimi in slovenskimi skladatelji. Krstno je izvedel novitete R. Kalimulina, K. Cipkolenka, I. Krivokapića in drugih. Nastopal je v radijskih in televizijskih oddajah ter posnel številne plošče  nazadnje za ameriško založbo Eroica Classical Recordings. Med letoma 1981 in 1984 je deloval kot solo čelist Kazanske opere in baleta, od leta 1987 pa je bil solo čelist Kazanske filharmonije. Od leta 1991 je solo čelist v orkestru SNG Opera in balet v Ljubljani. Uspešno deluje kot pedagog na Glasbeni šoli Vič-Rudnik in vodi poletne tečaje na Hrvaškem in v Sloveniji.

Pianist Zoltan Peter se je rodil v Vojvodini, srednjo glasbeno šolo je končal v Subotici, visokošolski študij pa nadaljeval v razredu Arba Valdme na Akademiji umetnosti v Novem Sadu. Študij klavirja je zaključil na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Kot solist, komorni glasbenik in klavirski spremljevalec mnogih uglednih glasbenikov mlajše in starejše generacije je nastopal v Sloveniji in tujini, med drugim v vseh glasbenih središčih nekdanje Jugoslavije, v Italiji, na Madžarskem, v Nemčiji, Švici itn. Poustvarjal je pod taktirko dirigentov, kot so Igor Gjadrov, Simon Robinson, Berislav Skenderović, Hermann Ostendarp, Guido Mancusi, Paul Hoskins, George Pehlivanian in En Shao. Posnel je številne skladbe za RTV Slovenija, RTV Beograd, RTV Novi Sad in HRT ter enajst zgoščenk s solistično in komorno glasbo za Založbo kaset in plošč RTV Slovenija in za druge založbe. Kot vrhunski komorni glasbenik in klavirski spremljevalec z obširnim repertoarjem pogosto sodeluje na mednarodnih mojstrskih tečajih in tekmovanjih. Poleg koncertne in redne pedagoške dejavnosti na nižji, srednji in univerzitetni stopnji vodi tudi seminarje za mlade pianiste, učitelje klavirja in klavirske spremljevalce v Sloveniji in na tujem.

Tatjana Ognjanović

  • Kdaj: Sreda, 16.12.2020 ob 19.30.
  • Kje: Viteška dvorana Križanke, Ljubljan

Ludwig van Beethoven

Sonate op. 109, 110, 111

v ko-produkciji s Festivalom Ljubljana