Damir Hamidullin

Damir HamidullinViolončelist  Damir Hamidullin,  solo-čelist  SNG  Opere  in  Baleta  v  Ljubljani je izvrsten predstavnik ruske šole. Študiral je pri  Ittaki  Halitov  v Kazanskem konservatoriju(Rusija), kateregaje končal z odliko leta 1981.Bil je udeleženec števillnih  tečajev pri  svetovno  znanih  violončelistih, kot so: Mstislav Rostropović,  Daniil  Šafran,  Aleksander  Vlasov, Galina Kozolupova in drugih.

Že med  študijem  leta  1981 je  prejel  drugo nagrado na  vseruskem  tekmovaniju  čelistov, pa  tudi  posebno nagrado za najboljšo izvedbo  sonate Šostakoviča. Podiplomski  študij (magisterij) je  nadaljeval  v  Moskvi ( na akademiji  za  glasbo ‘Gnesin’), kjer je bil istočasno  asistent  vrhunskega  čelista  Fedora  Luzanova.

Pedagoško delo je nadaljeval na akademiji za glasbo v Kazanu, istočasno pa je bil solo-čelist Kazanske filharmonije. S tem orkestrom je večkrat je nastopal kot solist, kot tudi z drugimi simfoničnimi in komornimi orkestri  Rusije in Slovenije. Kot solist je izvajal vse znane koncerte za violončelo in orkester (Dvoržak,  Saint- Saens,  Schumann, Čajkovski, Haydn…)

Damir Hamidullin je član klavirskega tria Amael, s katerim nastopa po vsej Evropi in Ameriki. Leta 2006 in 2010 so nastopili v znameniti dvorani  ‘Carnegie’ v New Yorku, kjer so bili sprejti z ovacijami.

Damir Hamidullin je stalni gost različnih festivalov. Aktivno sodeluje s  sodobnimi  skladatelji  Rusije, Slovenije, Ukrajine, Italije in ZDA. Poleg  številnih  oddaj  za  radio in  televizijo, je  posnel tudi LP in CD plošče. Kot izkušen in uspešen pedagog redno vodi tečaje za violončelo v Rusiji, na Hrvaškem in v Sloveniji.