Festival 2012 – Ljubljana

Festival Spectrum 2012
Klavirski trio Amael

 

23. marec: Nuoro -Sardinija

Auditorium del Museo Etnografico di Nuoro ob 20.30
Sodelovanje Festivala Spectrum z
Stagione Classica Primaverile 2012
Ente Musicale di Nuoro

28. marec: Ljubljana

Slovenska filharmonija, Kongrsni trg 10, ob 19.30
Sodelovanje Festivala Spectrum s Cankarjevim domom

Tatjana Ognjanović, klavir 
Volodja Balžalorsky, violina 
Damir Hamidulin, violončelo

Program:
Franz Schubert, Nokturno v Es-duru za klavirski trio, D 897
Alfred Schnittke, Trio (1985/92)
*
Ludwig van Beethoven, Trio v B-duru, op. 97, “Nadvojvoda”

Klavirski Trio Amael deluje od oktobra 1999.
Vsi trije člani, pianistka Tatjana Ognjanovič, violinist Volodja Balžalorsky in violončelist Damir Hamidulin, so vrhunski, mednarodno priznani in večkrat nagrajeni umetniki, ki delujejo v slovenskem in mednarodnem kulturnem prostoru kot solisti in v različnih komornih zasedbah; veljajo pa tudi za izvrstne glasbene pedagoge. Po dvanajstih letih skupnega muziciranja po Evropi in v ZDA se trio uvršča med najuglednejše mednarodne komorne ansamble, ki na koncertih uspešno predstavlja tudi sodobno slovensko glasbeno ustvarjalnost. Svoj ugled je v zadnjih letih potrdil z uspešnimi nastopi na najpomembnejših mednarodnih festivalih, kot so Forfest (Kroměříž), Festival Spectrum (München), Mask Fest (San Marino), Griegov festival (Bergen), Nuovi Spazi Musicali (Rim), Festival Spectrum (Carnegiejeva dvorana v New Yorku), Festival Musicale delle Nazioni (Rim) in Kolarčev podij komorne glasbe v Beogradu. Trio je nastopil tudi na komornem ciklu v The Forge v Londonu in na gala koncertu A Universal Affair v Carnegiejevi dvorani, kjer jih je občinstvo nagradilo z ovacijami. Pri založbi Eroica Classical Recordings sta pred izidom dve zgoščenki Tria Amael s posnetki koncertov v živo.

Schnittkejev klavirski trio (prvotno godalni trio) je osebno delo, posvečeno zdravniku, ki je skladatelju dvakrat rešil življenje, vsebuje pa tudi aluzije na skladatelja Berga in na Dunaj – mesto Mozarta, Schuberta in secesije. Izrazno Schubertovo delo se po legendi spogleduje z ljudsko pesmijo, Beethovnov trio pa preveva posebna plemenitost, del glasbenega posvetila nadvojvodi Rudolfu.

Odmevi po koncertu v Ljubljani:

Klavirski trio Amael: uigrano-razigrana trojica

Pianistka Tatjana Ognjanovič, violinist Volodja Balžalorsky in violončelist Damir Hamidulin so na sredinem koncertu v Slovenski filharmoniji v Ljubljani povzročili pravi vihar aplavza.

V Slovenski filharmoniji občinstvo že dolgo ni bilo tako radodarno s ploskanjem kot na koncertu klavirskega tria Amael. Že med uradnim delom koncerta je bilo živahno, po njem pa je zagrmelo še dvanajstkrat, zato je žareča trojica zvestemu občinstvu poklonila kar tri bise – z argentinskim skladateljem Astorjem Piazzollo v prvih “bojnih” vrstah.
SIOL.NET:http://www.siol.net/kultura/dogodki/2012/03/klavirsko_trio_amael_uigrano_razigrana_trojica.aspx
Manca Čujež

Petek, 19.10. 2012 ob 19.30

Godalni trio Bochmann (Velika Britanija)

Bochmann Trio

Godalni Trio Bochmann, Velika Britanija
Michael Bochmann – violina
Carol Hubel-Allen – viola
Nella Hunkins- čelo
 • Kaj: Klasična glasba
 • Kdaj: Torek, 19.10. 2010 ob 19.30
 • Kje: Križanke, Viteška dvorana, Ljubljana

Beethoven: Godalni trio v c- molu op 9 št. 3
Allegro con spirito
Adagio con espressione
Scherzo – Allgro molto e vivace
Finale – Presto

Sibelius: Godalni trio v g – molu v enem stavku
Lento
Schubert: Trio v B-molu

Dohnanyi: Godalni trio
Allegro
Adagio non troppo, quasi andante
Scherzo – vivace
Tema con variazioni – Andante con moto
Rondo (Finale) – Allegro vivace

Več o godalnem triu Bochmann:

Godalni trio Bochmann so ustanovili trije mednarodno priznani umetniki, vsi trije z bogatimi izkušnjami komornega muziciranja v mnogih drugih znanih komornih skupinah.
Violinist Michael Bochmann se uvršča med vodilne angleške violiniste. Leta 1972 je bil nagrajenec mednarodnega tekmovanja Carl Flesch v Londonu in tudi nagrajenec tekmovanja Jacques Thibaud v Parizu. Od takrat redno koncertira v Evropi in ZDA. Mnogo let je bil vodja slovitega godalnega kvarteta Bochmann, s katerim je prepotoval ves svet in posnel številne CD plošče. V svoji karieri je bil Michael Bochmann tudi koncertni mojster večih komornih in sinfoničnih orkestrov.
Leta 1990 je kot solist skupaj z Yehudi Menuhinom nastopil na osemnajstih koncertih v ZDA in Veliki Britaniji. Z English Symphony Orchestra je kot solist posnel “The Lark Ascending” skladatelja Vaughana Williamsa za založbo Nimbus. Ta posnetek se zelo pogosto predvaja na različnih radijkih postajah, med njimi tudi Radio 3 in Classic FM.

Violistka Carol Allen je zelo cenjena komorna glasbenica v Veliki Britaniji in Nemčiji. Po študijskem obdobju na Royal Academy of Music, kjer je študirala pri uglednih pedaggih kot so Sidney Griller, Gwynne Edwards in Max Rostal, ter študiju na mojsrskih seminarjih pri Brunu Giuranni in Shandorju Veghu, je bila najprej članica BBC Schottish Symphony Orchestra, nato pa dolgoletna članica godalnega kvarteta Pfeifer iz Stutgarta, s katerim je koncertirala po vsej Evropi.
Mnogo je nastopala tudi z recitali in kot solistka z različnimi orkestri. Po selitvi v ZDA, je bila povabljena, da se kot violistka pridruži godalnemu kvartetu Chanterelle. Istočasno je bila tudi član Pricetonskega komornega orkestra. Kasneje je bila tudi violistka godalnega kvarteta Dehler.
Za svoje umetniške dosežke je prejela nagrado Royal Academy of Music, bila pa je tudi nagrajenka tekmovanja za godalni kvartet v Colmarju. Snemala je za različne radijske postaje in posnela številne CD plošče s kvartetom in v Duu s pianistom Ivanom Sokolovim.

Nella Hunkins, rojena v New Yorku, kot mednarodno priznana violončelistka deluje na zelo širokem glasbenem področju, tako kot komorni glasbenik, kot tudi solo čelist različnih orkestrov, kot tudi ugleden pedagog.
V svoji bogati karieri je bila gostujoča članica Berlinske filharmonije pod vodstvom Herberta von Karajana, v obdobju 2001-2009 pa solo čelist sinfoničnega orkestra v Singapuru. Delovala je tudi v zelo znani komorni skupini Philharmonie Ensemble Berlin, ter posnela več CD plošč za založbo Denon.

Nella Hunkins je tudi zelo cenjen pedagog. Poučevala na znanih šolah kot so Oberlin Conservatory, Cleveland Institute of Music, Hochschule der Küste Berlin in konservatorij v Singapuru.

SEMINAR ZA KOMORNO GLASBO: Godalni trio Bochmann (Velika Britanija)

Seminar ki bo trajal od 10h – do15h je namenjen predvsem za aktivno udeležbo komornih skupin študentov Akademije za glasbo kot tudi komornih skupin Konservatorija za glasbo. Širše je seminar namenjen za vse študenta Akademije za glasbo kot tudi vse dijake glasbenih šol, tako tudi za učitelje glasbenih šol, kot tudi za vse ljubitelje komorne glasbe in sicer kot pasivne udeležence oziroma poslušalce seminarja.

 

 Petek, 2.11. 2012 ob 19.30

Michael Süssmann, violina (Norveška)
Natalia Strelchenko, klavir

Michael Süssmann

Michael Süssmann, violina, Norveška
Natalia Strelchenko, klavir, Norveška
 • Kaj: Klasična glasba
 • Kdaj: Sreda, 3.11. 2010 ob 19.30
 • Kje: Križanke, Viteška dvorana, Ljubljana
 • Vstopnina: 15 EUR / 12 Eur v predprodaji: otroci do 12 leta prost vstop, dijaki in študenti 50 % popust,  upokojenci: 20% popust

Spored:

Edvard Grieg (1843-1907): Sonata št 1v F Duru Op 8:
Allegro con brio, Allegretto quasi andantino, Allegro molto vivace.

Thomas D. Tellefsen (1823-1874): Sonata št. 1 v G Duru:
Allegro moderato, Adagio, Presto, Allegro vivace.

Robert Schumann (1810-1856): Sonata št 1 v a molu.

Johan Svendsen (1840-1911): Romanca v G Duru.

Fritz Kreisler (1875-1962): Preludij in Allegro

Mednarodno priznana norveška umetnika, violinist Michael Süssmann in pianistka Natalia Strelchenko se bosta prvič predstavila v Sloveniji, in sicer z recitalom, ki vključuje tudi tri norveške skladbe (Grieg in Tellefsen, Svendsen)

Michael Süssmann je začel igrati violino s 5 leti in imel svoj prvi javni nastop kot solist pri 7 letih z orkestrom iz Bergna, z Norveške. Kasneje je študiral z Ernstom Glaserjem in Karstnom Andersenom, ki je bil tudi glavni dirigent Bergenskega filharmoničnega orkestra. Leta 1972 je Süssmann pričel s študijem na Kraljevem konservatoriju za glasbo v Bruslju, kjer je študiral pri Andrè Gertlerju in Leonu Ara. Leta 1976 je končal študij s 1. nagrado, nakar je nadaljeval študij pri Ricardu Odnopossoff-u na Züriški visoki šoli za glasbo. Leta 1977 je Süssmann postal član Simfoničnega orkestra Kristiansand (Norveška). Leta 1979 je debitiral v Oslu in je bil deležen zelo pozitivnih kritik, katere so mu odprla vrata do številnih štipendij. Leta 1980 je postal koncertni mojster Tromsø simfoničnega orkestra in tudi direktor oddelka za godala na Tromsø glasbeni šoli. Leta 1997 je postal umetniški direktor MusicNord, koncertnega združenja, ki organizira 130 koncertov letno preko raznih koncertnih ciklov. Süssmann je ustanovitelj Mednarodnega godalnega glasbena festivala v Bergnu. Nastopal je v številnih državah v Belgiji, Franciji, Italiji, na Nizozemskem, Švici, ZDA, Rusiji in seveda po Skandinaviji. Süssmann igra na violino Michelangela Bergonzija.

Natalia Strelchenko je mednarodno priznana norveška pianistka, muzikologinja in predavateljica. Svojo uspešno kariero jepričela z dvanajsti leti, ko je izvedla svoj prvi koncertni nastop s Sanktpetersburškim simfoničnim orkestrom. Imela je številne mednarodne solistične nastope, vključno v Carnegie Hallu (New York) in Wigmore Hallu (London). Za svoj nastop v Wigmore Hallu v Londonu je prejela prestižno petzvezdno priznanje v Independentu. Natalia Strelchenko je imela številna predavanja v Skandinaviji, Rusiji, Veliki Britaniji, na Japonskem in v Združenih državah Amerike. Natalia Strelchenko deluje kot pedagoginja na Norveški glasbeni akademiji v Oslu. Je tudi avtorica številnih raziskovalnih publikacij. Njen doprinos javnosti obsega nekaj posnetih klavirskih recitalov na zgoščenkah, kakor tudi esejev in člankov ter medijskih objav na norveških televizijskih in radijskih postajah.

 

Sobota, 3.11.2012 
Predavanje in koncert: Predstavitev sodobne portugalske glasbe
Grupo de Música Contemporânea de Lisboa (GMCL)

Grupo de Música Contemporânea de Lisboa (GMCL) - Festival Spectrum 1

Grupo de Música Contemporânea de Lisboa (GMCL) – Festival Spectrum

Povečaj sliko Grupo de Música Contemporânea de Lisboa (GMCL) - Festival Spectrum 1
 • Kaj: Predavanje: Predstavitev sodobne portugalske glasbe
 • Kdaj: sobota, 3.11.2012 ob 17.30 / Predavanje
 • ob 19.30 koncert
 • Kje: STUDIO 14, Radio Slovenija, Tavčarjeva 17, Ljubljana
 • Prost vstop
V okviru Festivala Spektrum se bo v Sloveniji prvič predstavila portugalska zasedba GRUPO DE MÚSICA CONTEMPORÂNEA DE LISBOA, ki se posveča izvajajnu sodobne glasbe, na
sporedu pa bodo dela portugalskih skladateljev. Poleg koncerta, ki bo ob 19.30 bodo ob 17.30 člani znanega ansambla za sodobno glasbo podrobno predstavili sodobno portugalsko glasbo.
Predavanje ob 17.30 in koncert ob 19.30 bo snemal Radio Slovenija.
Grupo de Música Contemporânea de Lisboa (GMCL) - Festival Spectrum 1 Grupo de Música Contemporânea de Lisboa (GMCL) - Festival Spectrum 2
FESTIVAL SPECTRU
MGRUPO DE MÚSICA CONTEMPORÂNEA DE LISBOA (GMCL), Portugalska www.gmcl.pt
V sodelovanju z Radiom Slovenija -programom ARSSpored:
Program predstavljenih del na predavanju , ki bodo potem na koncertu tudi izvajana: Eurico Carrapatoso
S. Roque de Anderrole
za klarinet soloJorge Peixinho
Welkom
za violino in violoClotilde Rosa
Quatro estudos
za klavir soloJorge Peixinho
O Canto da Sibila
za klavir, klarinet in tolkalaJorge Peixinho
Sine nomine
instrumentalno variirano (Instrumentação variável)Clotilde RosaCanto Solar
za klarinet, bas klarinet in godalni trioCl/Cl Baixo e trio de cordasJorge Peixinho
Llanto por Mariana
za mezzo-sopran, flavto, klarinet, violino, violo, čelo in klavirGRUPO DE MÚSICA CONTEMPORÂNEA DE LISBOA (GMCL, Lisbonski ansambel sodobne glasbe) je leta 1970 ustanovil skladatelj Jorge Peixinho. GMCL je prvi portugalski ansambel, ki se je posvetil izključno izvajanju sodobne glasbe. Prvi pomembnejši nastop je GMCL imel na festivalu Sintra, odtlej pa je reden gost najuglednejših festivalov in koncertnih ciklov na Portugalskem. Že od začetka svojega zdaj že več kot štiridesetletnega delovanja GMCL redno nastopa tudi v tujini in je med drugim gostoval na številnih festivalih sodobne glasbe v mestih kot so Amsterdam, Bamberg, Bayreuth, Belo Horizonte, Bruselj, Madrid, Nica, Rotterdam, Santos, São Paulo, Sevilla, Siena, Torino, Valencia, Varšava, Zagreb in London.Poleg številnih drugih stvaritev portugalskih skladateljev bogata diskografija ansambla GMCL obsega zlasti dela Jorgeja Peixinhoa. Njihova zadnja zgoščenka, na kateri izvajajo njegove kompozicije, je izšla pri znani katalonski založbi La Mà de Guido in doživela velik uspeh.
Ansambel GMCL je leta 1991 prejel posebno priznanje za izjemne umetniške dosežke in širjenje sodobne portugalske kulture ministrstva za kulturo Portugalske, ki delovanje ansambla sicer redno finančno podpira. Za svoje nastope doma in v tujini ansambel GMCL prejema odlične kritike.José Sá Machado, violina
Ana Castanhito, harfa
Fátima Juvandes, tolkala
Francisco Monteiro, klavir
João Pereira Coutinho, flavta
Jorge Sá Machado, čelo
Luìs Gomes, klarinet
Ricardo Mateus, viola
Suzana Teixeira mezzo-sopranVeč o ansamblu: GMCLKoncert in predavanje omogočajo:
Radio Slovenija – Program ARS
Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport
Cantabel Productions

Nedka Petkowa, čembalo (Božični koncert)

Nedka Petkowa, čembalo: Festival Spectrum (Božični koncert) 1
Nedka Petkowa, čembalo: Festival Spectrum (Božični koncert)

 • Kaj: Klasična glasba
 • Kdaj: četrtek, 27.12.2012 ob 19.30
 • Kje: Cerkev Sv. Jakoba, Ljubljana
 • Vstopnina: Prost vstop! Prostovoljni prispevki!

Božični koncert: Recital priznane čembalistke Nedke Petkowe z deli Bacha in Scarlattija v sklopu Festivala Spectrum

Povečaj sliko Nedka Petkowa, čembalo: Festival Spectrum (Božični koncert) 1
Objavi najavo dogodka v svojem Facebook profilu
Božični koncert: Recital priznane čembalistke Nedke Petkowe z deli Bacha in Scarlattija v sklopu Festivala Spectrum
Čembalistka Nedka Petkowa solistično in kot članica različnih komornih ansamblov redno nastopa po Sloveniji in v širšem evropskem prostoru. Po študiju klavirja pri prof. L. Enčevi in prof. N. Evrovu na Akademiji za glasbo v Sofiji in po študiju muzikologije v St. Peterburgu, je leta 1990 diplomirala na Oddelku za muzikologijo ljubljanske Filozofske fakultete. V sezoni 1993/94 je bila aktivna udeleženka na mojstrskih tečajih za čembalo na mednarodni poletni Akademiji za staro glasbo v Innsbrucku pri prof. J. Sonnleitnerju. V letih 1997-2000 je nadaljevala s študijem čembala na Visoki šoli za glasbo Winterthur Zürich pri istem profesorju na Scholi Cantorum Basiliensis-Raziskovalnem inštitutu za staro glasbo v Baslu.
V 80-ih letih je bil N. Petkowa članica ansambla Studio za kljunasto flavto v Ljubljani. Kot čembalistka je snemala za glasbeni arhiv Radia Slovenija. Kot solistka nastopa s samostojnimi recitali ter v komornih zasedbah, npr. v duu z violinistom V. Balžalorskym.
Leta 1999 pa je pri ZKP RTV Slovenija izšla njena prva CD plošča z deli skladateljev G. Frescobaldija, F. Couperina, A. Forqueraya, J. S. Bacha in G. F. Händla z naslovom “Iskanje izgubljenega časa”. Kot čembalistka je nastopala tudi s komornima ansambloma “Slovenicum” in “Carnium” .Intervju Nedke petkowe za Radio Študent
Vir: Društvo Spektrum, Napovednik.com

Objavi najavo dogodka v svojem Facebook profilu: Objavi najavo dogodka v svojem Facebook profilu