Festival Spectrum 2018

FESTIVAL SPECTRUM 2018

KLAVIRSKI TRIO AMAEL (Slovenija)

Kazinska dvorana – 26.april – Vstop prost

Volodja Balžalorsky, violina
Damir Hamidulin, violončelo
Zoltan Peter, klavir

Spored: Haydn, Schubert, Smetana

Trio Amael deluje od oktobra 1999. Vsi trije člani zasedbe so mednarodno priznani in večkrat nagrajeni umetniki, dejavni doma in v tujini kot solisti in v različnih komornih zasedbah; veljajo tudi za izvrstne glasbene pedagoge. Trio se uvršča med najuglednejše komorne ansamble. Na koncertih uspešno predstavlja tudi sodobno slovensko glasbeno ustvarjalnost. Ansambel je nastopil na pomembnih mednarodnih festivalih, kot so Forfest (Kroměříž), Festival Spectrum (München, Carnegiejeva dvorana v New Yorku ), Mask Fest (San Marino), Griegov festival (Bergen), Nuovi Spazi Musicali (Rim), Festival Musicale delle Nazioni (Rim) in Kolarčev podij komorne glasbe v Beogradu. Na gala koncertu A Universal Affair v Carnegiejevi dvorani je občinstvo nagradilo umetnike z ovacijami.

www.amaeltrio.com

KVARTET AUPA (Španija)

Mestni muzej – 11. julij – Vstop prost

Asier Suberbiola, violina
Pere Nolasc Turu, violina
Felipe Escalada, viola
Martín Meléndez, violončelo

Muziciranje Kvarteta Aupa je evolutivna nadgradnja godalnega kvarteta kot tradicionalne komornoglasbene oblike. Poleg repertoarne prenove prinaša tudi novosti v tehniki lokovanja in ansambelski zvočnosti. Člani kvarteta ostajajo zvesti klasičnim glasbenim koreninam, obenem pa raziskujejo drug(ačn)e stile, kot so funk, rock in latino glasba, in sicer v svojih lastnih kompozicijah ‒ osebni glasbi, polni ritma in spontanosti, v katero se občasno vpletajo improvizirani soli, podobni jazzovskim.

Na glasbeni poti Kvarteta Aupa je program Step UP skok naprej. To je kratka zgodovina ansambla in zgodba o tistih umetnikih, ki so vplivali na člane kvarteta in jim pomagali najti osebni zvok, povzet v skladbah njihovega prvega albuma Up.

www.aupaquartet.com

ČAROBNI ŠTIRJE LETNI ČASI (Slovenija, Italija)

Mestni muzej – 18. julij – Vstop prost

Črtomir Šiškovič, violina
Rosanna Valesi, harfa
Simona Mallozzi, harfa

Spored:

Antonio Vivaldi (1678‒1741), Štirje letni časi, transkripcija za violino in harfi

Koncert št. 1 v E-duru, op. 8 (R. 269) ‒ Pomlad
Koncert št. 2 v g-molu, op. 8 (R. 315) ‒ Poletje
Koncert št. 3 v F-duru, op. 8 (R. 293) ‒ Jesen
Koncert št. 4 v f-molu, op. 8 (R. 297) ‒ Zima

SPLITSKI KITARSKI KVARTET (Hrvaška)

Mestni muzej – 23. julij – Vstop prost

Kajo Milišić, kitara
Josip Dragnić, kitara
Goran Cetinić Koća, kitara
Martin Andrijašević, kitara

Spored: D.Scarlatti, C.Debussy, V.Sunko, I.Božičević, C.Machado

Splitski kitarski kvartet je bil ustanovljen leta 2010, da bi obogatil kitarsko poustvarjalnost v Splitu in na Hrvaškem. Vsi štirje glasbeniki, ki igrajo v njem, so se izobraževali na splitskih glasbenih šolal in študirali na tamkajšnji Umetniški akademiji. Po večletnem neprekinjenem delovanju je kvartet presegel prvotni umetniški namen in razvil zavidljivo mednarodno koncertno dejavnost. Koncertiral je v Nemčiji (na mednarodnem kitarskem festivalu v Augsburgu), v Luksemburgu (med drugim v prestižnem koncertnem ciklu Les concerts du foyer européen), v Španiji (na mednarodnem komornem festivalu v andaluzijskem Torreperogilu) in v bolgarski prestolnici, kjer je nastopil v dvorani Sofijske filharmonije na festivalu Musica Europa 2018, ki ga je Bolgarija pripravila ob svojem predsedovanju Evropski uniji.

Izvedbe Splitskega kitarskega kvarteta so bile večkrat predvajane na Hrvaškem radiu in seveda na Radiu Split. Poleg priredb in del, izvirno napisanih za tovrstno zasedbo, ansambel redno uvršča na spored tudi skladbe domačih avtorjev, saj je spodbujanje hrvaške skladateljske ustvarjalnosti eden izmed ciljev četverice glasbenikov.

www.splitguitar.com