Festival Spectrum 2016

foto kvadrat

Sreda
20. Julij
ob 20.30
 
Mestni muzej – Ljubljana
 

DUO JITKA ČECHOVÁ IN JAN PÁLENÍČEK (Češka)

Jitka Čechová, klavir
Jan Páleníček, violončelo


Festival SpectrumCikel in Poletje v Stari Ljubljani


SPORED:

Bohuslav Martinů (1890–1959): Variacije na slovaško pesem

Josef Páleníček (1914–1991): Variacije na koralni napev iz 17. stoletja

Sergej V. Rahmaninov (1873–1943): Sonata za violončelo in klavir v g-molu, op. 19

 


O IZVAJALCIH:

Jitka Čechová je študij klavirja zaključila na praškem Konservatoriju (prof. Novotný) ter nadaljevala na Akademiji uprizoritvene umetnosti v Pragi (prof. Toperczer). Svoj glasbeni dar je nato v celoti razvila na podiplomskem študiju v Parizu pod mentorstvom Eugena Indjica ter v Freiburgu pod Vitalijem Berzonom.

Je nagrajenka več mednarodnih tekmovanj, kot solistka je deležna mnogih pohval kritikov tako v Evropi kot tudi drugod. Je redna gostja prestižnih mednarodnih odrov, nastopila je že na festivalu Praška pomlad, festivalu Moravska jesen, Bodensee festivalu, festivalu Janáček May ter v frankfurtski Alte Oper.

Predava na mojstrskem nivoju v Pragi, Londonu, na Northern College of Music v Manchestru, Brasilii in Campos do Jordao v Braziliji, Colburn School University v Los Angelesu, Eau Claire v Winsconsinu ter Luksemburgu.

Repertoar Čechove je osredotočen na češke skladatelje in njihovo glasbeno izročilo (Smetana,  Dvořák, Janáček in Martinů).

 

Čelist Jan Páleníček je kot solist in komorni glasbenik dedič dolge družinske tradicije, ki jo je ustvaril njegov oče Josef Páleníček, pianist in svetovno znan interpretator Janáčeka ter ustanovitelj prvega Smetana Tria. Jan Páleníček je bil učenec največjih čeških čelistov tiste generacije, in sicer Saše Večtomov in Miloša Sádlo, komorno glasbo pa je študiral pod mentorstvom Josefa Vlacha (prva violina v Vlach kvartetu). Vrhunec njegovega umetniškega izobraževanja je bilo srečanje s svetovno priznanim francoskim čelistom Paulom Tortelierem.

Sodelovanje na mednarodnih tekmovanjih mu je prineslo številne nagrade. Kot solist nastopa z vodilnimi češkimi in mednarodnimi orkestri. Igral je že po številnih evropskih državah, v ZDA, Afriki in na Japonskem.

Je član svetovno znanega Smetana Tria, skupaj z violinistom Jiříjem Vodičko in pianistko Jitko Čechovo.


Trio Khaldei

Sreda
27. Julij
ob 20.30
 
Mestni muzej – Ljubljana

KLAVIRSKI TRIO KHALDEI (Belgija, Francija)

Barbara Baltussen, klavir
Pieter Jansen, violina
Francis Mourey, violončelo


Festival Spectrum in Cikel Poletje v Stari Ljubljani


SPORED:

Wolfgang A. Mozart (1756–1791): Trio v B-duru, K. 502

Frits Celis (1929): Trio, op. 5

Lucijan M. Škerjanc (1900–1973): Maestoso lugubre

Dmitrij D. Šostakovič (1906–1975): Klavirski trio št. 2 v e-molu, op. 67

 


O IZVAJALCIH:

Glasbeniki Tria Khaldei so se našli v skupni strasti do komorne glasbe in unikatnem zvoku klavirja. Poleg ruske glasbe imata v njihovem programu pomembno mesto tudi belgijska in flamska glasba. Kljub temu, da kot zasedba ne obstajajo dolgo, so že nastopali na prestižnih prireditvah, kot so Concertgebouw Bruges, Amuz Antwerp in Bozar v Bruslju. Leta 2013 so bili nominirani na tekmovanju Supernova na pobudo Klare in Canvasa (flamska radijska postaja), Concertgebouwa v Brugesu in različnih kulturnih centrov.

Ime tria so si izbrali iz ljubezni do ruske glasbe 20. stoletja, še posebej Šostakoviča. Navdihujejo jih tudi iskanje resnice, avtentičnost ter nianse, ki jih je Evgueni Khaldei, uradni fotograf Stalinovega režima, ustvaril prek osupljivih portretov največjih ruskih umetnikov tistega časa ter tako skozi svoje delo ujel težke trenutke.

Njihovo muziciranje združuje glasbo preteklosti in sedanjosti. Prek glasbe Brahmsa in Schoenberga predstavljajo Mozartovo zapuščino (program Vienna Through the Ages), v glasbi Jongena in Celisa pa iščejo povezavo z deli Ravela (program Explosion of Colours). V njihovem repertoarju je moč najti tudi dela Van Landeghema, Brewaeysa in drugih. Prek izvajanja novih del narodnih skladateljev želijo prispevati k bogatenju belgijske kulture.